ОБЕДИНЕН ДЕТСКИ КОМПЛЕКС - СИЛИСТРА

Школа балет

Балетна школа "Аксел" е създадена през 1995 година към Центъра за работа с деца - извънучилищно педагогическо учреждение в гр. Силистра.

От 2012/2013 уч. година Балетната школа преминава в структурата на Обединен детски комплекс / ОДК, гр. Силистра.

Ръководител на школа «Аксел» е Адриана Мумджиева, педагог, възпитаничка на школата и на Центъра за работа с деца. От 2005/2006 учебна година ръководи формацията, организира цялостната дейност и провежда обучение на групите от балетната школа.

Ежегодно в постоянни и временни занимания по танцово изкуство се записват около 100 деца, на възраст от 6 до 18 години, които се разпределят по възрастови групи.

Обучението в Балетна школа "Аксел" започва с усвояване на основни техники от класическия и модерния екзерсис и продължава с изучаване на хореографии в различни стилове от балетното и танцово изкуство.

В репертоара на балета са вкючени модерни, съвременни, джаз, характерни, тематични и класически танци, които се представят ежегодно в благотворителни, общоградски, училищни и самостоятелни концерти.

Балетна школа "Аксел" подготвя и представя на сцена самостоятелни балетни постановки

"Малката кибритопродавачка", по Х. К. Андерсен - хореография на Адриана Мумджиева;

"Цветът на магията" - замисъл и хореография на Адриана Мумджиева

"Когато магията се случва" - театрално-танцов спектакъл, замисъл и хореография на А. Мумджиева

Освен обучение, запълване и осмисляне свободното време на децата на Силистра, балет "Аксел" е и школа за развитие на таланти, които печелят многобройни награди от балетни конкурси и фестивали.

  • ПОСТИЖЕНИЯ

Под ръководството на Адриана Мумджиева учебните групи на Балетна школа «Аксел» печелят призови награди:

- ІІ, І, ІІ, ІІ място в Международен фестивал на изкуствата "Речни ноти", гр. Тутракан през 2007,2009, 2010, 2011 година;

- Шест първи места в Международен фестивал за гимнастика и танц "Приятелството", гр. Васлуй, Румъния през 2008, 2009, 2011 година;

- Поощрителна награда, Специална награда за отлично представяне, ІІІ място и Специалната награда на Общински младежки дом в Международен танцов фестивал "Танцуваща река", гр. Русе за периода от 2010 - 2014 година;

- І място в Международен фестивал "Fair play" - гр. Васлуй, Румъния, 2011 година;

- ІІ място в Международен конкурс "Изкуство и приятели" - гр. Варна, 2012 година;

- Балет "Аксел е включен и в книгата на талантливите деца на България за 2009 година на Фондация Димитър Бербатов.